Valná hromada SČP 2016

Od listopadového setkání zástupců všech českých potápěčských klubů v Benešově již uplynuly dva měsíce. Poskytlo příležitost k bilancování, výměně informací, názorů a zkušeností delegátů a zejména k vzájemnému osobnímu kontaktu. My, členové potápěčské komunity organizované ve Svazu českých potápěčů, se totiž v průběhu roku osobně potkáváme (většinou náhodně) pouze při ponorech na našich oblíbených lokalitách. (Výjimkou jsou závodníci PP, OP a dalších disciplín startující na soutěžích a závodech).

Nicméně trvale společným kontaktním bodem je pro všechny potápěče pražský sekretariát SČP. Obě jeho pracovnice jsou neocenitelnými pomocnicemi při vyřizování všech organizačních a administrativních, provozně technických a dalších členských a klubových starostí. Iva Kalbáčová a Marie Lehovcová – jména, která vícekrát pochvalně zazněla na valné hromadě v Benešově při vystoupení delegátů v diskusi.  Slyšeli jsme poděkování například za pomoc při kompletním zařizování výjezdů potápěčské reprezentace, za distribuci motivačních balíčků pro mládež, pochvalu za rychlé vyřizování a zasílání kvalifikačních karet, za náročnou administraci a komunikaci klubů se spolkovým rejstříkem, za zasílání potápěčských newsletterů a direct emailů atd. Určitě by si obě kolegyně také zasloužily ocenění podobné čestným odznakům, které jsme na valné hromadě předali Lubomíru Silnému, Josefu Dvořáčkovi a in memoriam Tomáši Sládkovi.

Klíčovými body programu každé výroční hromady jsou zpráva prezidenta a zpráva o hospodaření přinášející podněty pro diskusi. I tentokrát jsme debatovali na společná témata. O trenérech, potápěčských akcích a závodech, o reprezentaci,… A silná témata byla: peníze na činnost, dotace, předpisy, licence. Kriticky a konkrétně jsme také diskutovali o státně administrativní byrokracii a dalších aktuálních problémech potápěčů. Společné závěry rokování byly shrnuty v Usnesení a Zápise z valné hromady.

Zpestřením celodenního jednání v Benešově bylo losování o zapůjčení vysokotlakého kompresoru do klubu, které vyhrál Jarda Kříž pro svůj klub Neptun z Č. Budějovic. Jeho šťastné číslo z osudí vylovila Gabka Grézlová, světová rekordmanka apnoe – free diving. A pověstnou třešničkou na dortu byl dárek SČP všem delegátům – potápěčský kalendář 2017 UW fotografií z Filipín, jehož jedním z autorů je Bohouš Kráčmar, člen prezidia a hlavně vynikající fotograf a organizátor největšího festivalu podvodních fotografií a filmů PAF Tachov.

Zasloužené poděkování patří všem, kteří účast na valné hromadě pojali aktivně a svými názory inspirovali ostatní kluby a zejména funkcionáře prezidia a odborných komisí svazu. Dovolte proto, abych na závěr tohoto krátkého vzpomenutí na Benešovské setkání poděkoval všem těmto dobrovolným funkcionářům svazu a jednotlivých klubů za jejich celoroční poctivou práci. O její smysluplnosti a přínosu nás přesvědčují kladné ohlasy a konkrétní výsledky všech forem našeho potápěčského sportu.

Ing. Jaroslav Hudec
viceprezident SČP